Croatian Youth Hostel Association is a non-profit and non-governmental organisation founded back in 1953 in order to promote the hostelling mission in Croatia and encourage young people to explore and appreciate the rich natural and cultural heritage of our country.

01/ 48 29 294, 48 29 296
Savska 5, 10 000 Zagreb
booking@hicroatia.com
info@hicroatia.com

Završen projekt “Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga“

U suradnji s vodećim strukovnim udrugama turističkog sektora dolazimo do kraja projekta “Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga”. Projekt je okupio  Sindikat turizma i usluga Hrvatske te partneri Hrvatski ferijalni i hostelski savez, Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), Udruga putničkih agencija (UHPA), Kamping udruženje Hrvatske (KUH) i nacionalna udrugu Obiteljskih i malih hotela (OMH).

Nedovoljna uključenost socijalnih partnera u socijalni dijalog potaknula je vodeće strukovne udruge u turizmu na zajednički rad te da dublje promisli o razlozima slabe uključenosti relevantnih dionika u procese donošenja zakona. Kako bi povećali učinkovitost ljudskih potencijala u partnerskim organizacijama, održano je sedam edukacijskih radionica o socijalnom dijalogu u Hrvatskoj i Europi. Dana 10. ožujka 2020. u prostorijama STUH-a, obilježili smo završetak projekta zajedno sa predstavnicima Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Instituta za turizam i Hrvatske turističke zajednice te su predstavljene tri studije proizašle iz projekta. Industrijski odnosi, turistička destinacija i uloga pregovaračkih vještina za socijalni dijalog.
Predsjednik STUH-a Eduard Andrić osvrnuo se na uspješnu suradnju između poslodavaca i sindikata te najavio proširenje postojećeg kolektivnog ugovora. Predsjednik Andrić također je komentirao problematiku nedovoljno educirane strane radne snage koja nije spremna odgovoriti na potrebe gosta. Stranci ne poznaju Hrvatsku kao destinaciju, njezine proizvode, gastro ponudu i vinsku kartu. Dodatna izvanredna situacija koja pogađa turistički sektor je i pojava corona virusa, za čije je rješavanje potrebna intervencija Vlade RH.

IZAZOVI SU PRED NAMA, A SOCIJALNI DIJALOG NEMA ALTERNATIVU

Poslovanje hrvatskih poslodavaca je neodrživo što pokazuje i stres test corona virusa, koji male poduzetnike baca na koljena.  Krizni menadžment već su pokrenule zemlje iz okruženja, poput Njemačke i Austrije, te je potrebno djelovati sada i odmah, a socijalni dijalog u Hrvatskoj mora ići naprijed, a ne nazad. Socijalni dijalog nema alternativu, zaključio je Andrić. Predsjednik Malih i obiteljskih hotela, gospodin Šime Klarić, predložio je stvaranje moratorija i programa potpora, zamrzavanja plaća radnika i potpora države u izvlačenju poduzetnika uz krizne situacije.

DESTINACIJSKI MENADŽMENT U DRUGOM PLANU

Predstavnik Instituta za turizam dr. Kunst, kreator studija, istaknuo je da je za kvalitetniju implementaciju učinkovite Strategije turizma potrebno raditi kvalitetnije destinacijske masterplanove obzirom da porezna politika favorizira sezonske djelatnosti i privatne iznajmljivače, a time u nepovoljan položaj dovodi one poslodavce koji rade cijelu godinu, primaju radnike na neodređeno, plaćaju poreze i namete, kao i fiksne troškove tijekom cijele godine. Predstavnik HTZ-a, Galić, istaknuo je kako će suradnja svih dionika destinacije, primjer Dubrovnika “Respect the city”, poboljšati u rješavanju problema destinacija.

PROCJENJIVANJE UČINAKA SOCIJALNOG DIJALOGA

Prilikom procjenjivanja učinkovitosti strategija upravljanja destinacijom, kao prijedlog se nametnulo proširenje ingerencije inspektora rada koji bi mogli provjeriti je li poslodavac primijenio kolektivni ugovor koji se primjenjuje na tu granu industrije na svoje poslovanje.
Praćenje razvoja povjerenja između sindikata  i poslodavaca također predstavlja jednu od stavki koja zahtjeva praćenje, no rješenje leži u ulaganju u izgradnju odnosa kroz zaključke dosadašnjih postignuća, a u kojemu osjetno nedostaje segment zajedništva i kreiranje javnog interesa.

Ovaj hvale vrijedan projekt Projekt prijavljen na javni poziv “Jačanje socijalnog dijaloga – faza III” u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u vrijednosti od 1.433.468,38 kuna.