Croatian Youth Hostel Association is a non-profit and non-governmental organisation founded back in 1953 in order to promote the hostelling mission in Croatia and encourage young people to explore and appreciate the rich natural and cultural heritage of our country.

01/ 48 29 294, 48 29 296
Savska 5, 10 000 Zagreb
booking@hicroatia.com
info@hicroatia.com
Image Alt

Dubrovnik

PROGRAM “Lako je tako…naučiti povijest”

Od rimskog grada Epidaura do današnjeg Dubrovnika….ne izgleda tako lako složiti 14 stoljeća u jednu jedinu glavu koju imamo. Pa ima i drugih stvari koje nas zanimaju. Ipak u  Virtualnom muzeju grada Dubrovnika možemo na velikim ekranima dodirom listati dragocjene dokumente arhiva Republike, šetati perivojima renesansnih ljetnikovaca, odgonetavati ranosrednjovjekovne grafite “skrivene” dubrovačke katedrale, slijediti pogled Ilije Crijevića s konavoske tvrđave Soko, prošetati fortifikacijama Stona..čini se fantastično iskustvo.  Potom  izlazimo na Gradske zidine duge 1940 m koje svoj opseg dobivaju već u 13.st. a dograđuju se sve do 1660. god. kada je izgrađena posljednja utvrda – Bastion Sv. Stjepana, smještena na južnom dijelu zidina. “Sloboda se ne prodaje ni za sva blaga svijeta” stoji natpis povrh ulaza na tvrđavu Lovrijenac koju nazivaju Gibraltarom Dubrovnika, a važnost te utvrde u obrani i slobodi grada i njegovih stanovnika je neprocjenjiva. Dubrovačka republika, primjer diplomatske i trgovačke vještine poklekla je nakon gotovo 5 stoljeća.  Francuzi su našli načina kako osvojiti  Dubrovnik bez borbe…zanima vas kako? Radoznalost je jedan od najvažnijih aspekata života….saznat ćete sve, samo imajte malo strpljenja…Vidite da je lako, samo trebamo doći do Dubrovnika i na mjestu događanja, tek u koji dan, savladati činjenice proteklih stoljeća.

PROGRAM “Prirodna i tradicijska blaga”

Na putu prema Dubrovniku oduvijek je bilo obavezno zaustavljanje na vidikovcu uz pogled na Baćinska jezera, pravo malo kraljevstvo prirode koje je dom mnogim zaštićenim vrstama biljaka i životinja, kao i delta rijeke Neretve. Močvarna dolina rijeke Neretve isušivanjem te sadnjom agruma, lubenica, rajčica postala je poseban, za život stanovnika, iznimno važan prostor južne Dalmacije. U Trstenu se nalazi Arboretum, najstariji primjer vrtne arhitekture u Hrvatskoj i ovom dijelu svijeta, jedinstven po svojim renesansnim i neoromaničkim perivojima. Ispred stare Gradske luke u Dubrovniku smjestio se otok Lokrum sa Botaničkim vrtom, jezerom Mrtvo more, perivojima i jedinstvenim raslinjem. Lokrum je zaštićeni rezervat šumske vegetacije i savršeno mjesto za izlet u kojem ćemo uživati. I konačno, na samom jugu Hrvatske, predivne Konavle, spoj prirodnih ljepota i kontrasta: brdskog i nizinskog, gorskog i krševitog, modrog i zelenog. Zanimljiva priča o konavoskom vezu na nošnjama koji se izrađuje svilom dobivenom od dudovog svilca. Dirljiva istina o povratku dudovog svilca u Konavle neće nas ostaviti ravnodušne, kao i sudjelovanje u radionici svilarstva. Gotovo svaki plod iz okruženja naši ljudi znaju pretvoriti u deliciju. Kotonjata, mantala, arancini, bruštulane mjendule,  džem od ljutih naranača postali su danas još i više, suvenir dubrovačkog kraja.

Putovanje je moguće kreirati  prema izboru grupe, u trajanju od jednog do pet dana sa posjetama, razgledima i izletima prema izboru učenika i profesora.

Preporučujemo smještaj u hostelu Dubrovnik na bazi punog pansiona za učenike i profesore u pratnji grupe, animaciju u hostelu, asistenciju turističkog pratitelja, hostelsku iskaznicu za grupu, osiguranje učenika. Organizaciju putovanja možete s povjerenjem prepustiti nama.