Croatian Youth Hostel Association is a non-profit and non-governmental organisation founded back in 1953 in order to promote the hostelling mission in Croatia and encourage young people to explore and appreciate the rich natural and cultural heritage of our country.

01/ 48 29 294, 48 29 296
Savska 5, 10 000 Zagreb
booking@hicroatia.com
info@hicroatia.com
Image Alt

Zagreb

PROGRAM “Od velikog praska do Zagreba”

Prije 130 tisuća godina sedamdesetak kilometara od  Zagreba, na brdu Hušnjakovu živio je pračovjek, danas poznat pod imenom Neandertalac. Prošla su stoljeća dok su se 1899.g. pronašli materijalni ostaci  koji  nam otkrivaju tajne ljudskih prapočetaka. Mnogo je pitanja o praljudima, kako su živjeli, čime se bavili…? Odgovore ćemo sasvim sigurno dobiti  u  Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini koji nam na čudesan i interaktivni način priča priču o krapinskom pračovjeku. Od vremena prvih čovjekolikih stanovnika ovih područja do danas, dogodio se Zagreb. Razvoj srednjovjekovnog dvojnog grada, crkvenoga Kaptola i obrtničkog Gradeca, koji je poveljom Bele IV postao slobodni kraljevski grad  kao i  njihovo međusobno ispreplitanje razotkriva nam postav Muzeja grada Zagreba.   O gradu su ispričane i mnoge legende i priče, a najpoznatije od njih ispričala je Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska književnica i novinarka. Sigurno ste čuli za romane Grička vještica, Kći  Lotrščaka… saznat ćemo još mnoge priče u  Marijinom stanu na zagrebačkom Dolcu. I tako ćemo s užitkom prošetati, od nevjerojatno prikazanog Velikog praska u krapinskom muzeju do suvremene metropole.

PROGRAM “Zagreb pod zvijezdama”

Ovisno o danu, Sunce nam jače ili slabije sja, Mjesec promatramo pa kažemo da je puni ili polumjesec, a planete Sunčevog sustava, koliko god se trudili, ne možemo svojim okom  vidjeti među zvijezdama.  Malo je njih koji to ipak mogu… pitate se kako?  Zagrepčani imaju svoje “Prizemljeno Sunce “ i “ Devet pogleda” koji čine jedinstvenu instalaciju pod nazivom  ‘Nine views’ –  Sunce, Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i  Pluton. Tako planete mogu biti na dohvat ruke, samo ih treba pronaći. Ako niste od velike šetnje Zagrebom po kojem su razasute navedene planete, planetarij Tehničkog muzeja dočarat će vam izgled zvjezdanog neba pomoću 31-optičkog sustava i odvesti nas u trenu na putovanje svemirom.  Ako je pak vedro nebo nećemo propustiti  u večernjim satima otići do Opatičke 22 gdje će se otvoriti kupola zagrebačke zvjezdarnice te nam zvjezdane dragulje staviti na  dlan.
To nije sve,  vjerujemo da svi znate stihove poznate pjesme Prljavog kazališta “Zagreb te zove dođi na ulice grada ….razbi dosadu…” jer pod zagrebačkim nebom stanuju brojni muzeji, kazališta, galerije, parkovi i izletišta, škole i fakulteti. Zagreb je grad koji želimo upoznati, pod čijim zvijezdama želimo saznati .

Putovanje je moguće kreirati  prema izboru grupe, u trajanju od jednog do pet dana sa posjetama, razgledima i izletima prema izboru učenika i profesora.

Preporučujemo smještaj u hostelu ZAGREB na bazi punog pansiona za učenike i profesore u pratnji grupe, animaciju u hostelu, asistenciju turističkog pratitelja, hostelsku iskaznicu za grupu, osiguranje učenika.