Croatian Youth Hostel Association is a non-profit and non-governmental organisation founded back in 1953 in order to promote the hostelling mission in Croatia and encourage young people to explore and appreciate the rich natural and cultural heritage of our country.

01/ 48 29 294, 48 29 296
Savska 5, 10 000 Zagreb
booking@hicroatia.com
info@hicroatia.com
Image Alt

Politika zaštite privatnosti podataka

Hrvatski ferijalni
i hostelski savez

Hrvatski ferijalni i hostelski savez, Savska 5, 10000 Zagreb (skraćeno: HFHS) pridaje osobitu pozornost zaštiti osobnih podataka i privatnosti svojih klijenata, potencijalnih klijenata, članova, dobavljača i svojih djelatnika (u daljnjem tekstu: Korisnici) u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (EU 2016/679) (u daljnjem tekstu: Uredba), važećim propisima, najboljim praksama i međunarodno prihvaćenim standardima, te u skladu s poslovnim i sigurnosnim zahtjevima Uredbe.

Politikom zaštite osobnih podataka Hrvatski ferijalni i hostelski savez želi na jednom mjestu i transparentno Korisnicima pružiti jasne informacije o obradi i zaštiti njihovih osobnih podataka u HFHS, kao i omogućiti jednostavan nadzor i upravljanje nad njihovim osobnim podacima i privolama.

Politikom se ne umanjuju prava i ne uspostavljaju obveze Korisnicima u odnosu na obradu osobnih podataka, a koje Korisnici imaju na temelju važećih propisa i mogućih ugovornih odredbi o zaštiti osobnih podataka.

Politika je jednostrani pravno obvezujući akt HFHS te opisuje svrhu i ciljeve prikupljanja, obrade i upravljanja osobnim podacima HFHS, a koji se temelji na vodećim svjetskim praksama iz područja zaštite osobnih podataka. Politika osigurava adekvatnu razinu zaštite podataka u skladu s Uredbom i drugim primjenjivim važećim zakonima vezanim uz zaštitu osobnih podataka.

Politika se primjenjuje na sve web stranice i domene HFHS te na sve usluge, proizvode i servise HFHS koje uključuju obradu osobnih podataka. Prvenstveno se odnosi na fizičke osobe koje podnose zahtjev za uslugama HFHS ili koriste usluge HFHS. No, uvažavajući legitimne interese Korisnika koji su pravne osobe, Politika se na odgovarajući način, u skladu s važećim propisima, primjenjuje i na pravne osobe.

Cilj Politike je uspostaviti primjerene procese zaštite i upravljanja osobnim podacima ispitanika, odnosno članova, zaposlenika, poslovnih partnera i drugih osoba čiji se osobni podaci obrađuju.

U trenutku dostavljanja Vaših podataka, pristajete na kontakt s nama te nam time dajete za pravo obrađivati Vaše osobne podatke sukladno naznačenoj svrsi. Zaštita privatnosti vaših podataka je trajna.

Politika je objavljena u obliku službenog dokumenta te će se početi primjenjivati od  21. svibnja 2018.

 

1. Područje primjene

Politika se primjenjuje na sve osobne podatke korisnika koje Hrvatski ferijalni i hostelski savez prikuplja, upotrebljava ili na drugi način obrađuje, izravno ili putem svojih partnera. Osobni podatak jest svaki podatak koji se odnosi na fizičku osobu čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi, izravno ili neizravno (dalje u tekstu: podatak ili osobni podatak). Obrada podataka jest bilo koja radnja izvršena na osobnim podacima, primjerice prikupljanje, snimanje, spremanje, upotreba, prijenos osobnih podataka i uvid u osobne podatke.

Politika se ne primjenjuje na anonimne podatke. Anonimni podatak jest podatak koji je izmijenjen na način da se ne može povezati s određenom fizičkom osobom ili se ne može povezati bez nerazmjernog truda pa se stoga, u skladu s važećim propisima, i ne smatra osobnim podatkom.

HFHS je voditelj obrade u odnosu na osobne podatke svojih korisnika u smislu važećih propisa o zaštiti osobnih podataka.

 

2. Načela obrade osobnih podataka

Želimo biti pouzdan partner korisnicima u zaštiti njihove privatnosti i opravdati povjerenje koje su nam ukazali. Također želimo biti potpuno transparentni i jasni u pogledu obrade osobnih podataka korisnika. To je, među ostalim, i svrha ove Politike, a osobito kroz aktivnu ulogu korisnika u upravljanju podatcima. Korisnici nam se uvijek mogu obratiti sa zahtjevom za izmjenu osobnih podataka koji se na njih odnose ili s očitovanjem volje o tome u koje svrhe žele, odnosno ne žele da se njihovi podatci obrađuju.

Pri obradi osobnih podataka postupamo u skladu sa zakonom, ali usto uvijek nastojimo primjenjivati najviše standarde i najbolju europsku praksu.

Osobne podatke prikupljamo i obrađujemo samo u određenu i zakonitu svrhu te ih dalje ne obrađujemo na način koji nije u skladu sa svrhom u koju su prikupljeni, osim ako nije drugačije propisano zakonom ili na temelju privole korisnika.

Uvijek upotrebljavamo samo one podatke korisnika koji su primjereni i nužni za postizanje određene zakonite svrhe, i ne više podataka od toga.

Osobne podatke obrađujemo na siguran način, uključujući zaštitu od neovlaštene ili nezakonite obrade te od slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja. Podatke korisnika pohranjujemo i obrađujemo samo onoliko dugo koliko je potrebno za izvršenje određene legitimne svrhe, osim ako važećim propisima nije za pojedinu svrhu predviđeno duže ili kraće vrijeme čuvanja ili u drugim slučajevima izričito propisanim zakonom. Nakon toga, podatci se trajno brišu ili čine anonimnima.

 

Prikupljanje i obrada podataka na domeni www.hicroatia.com i njenim poddomenama

Kolačići

Kako bi posjećivanje naše internetske stranice bilo što ugodnije, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija, tzv. kolačiće (eng. cookies). Kolačići služe da bi web stranica radila optimalno te kako bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja. Korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranje kolačića je moguće, nakon čega ćete i dalje moći pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.

Kako bismo korisnika i posjetiteljima www.hicroatia.com pružili što bolje funkcionalnosti i što interesantniji sadržaj kad posjećuju naše internetske stranice upotrebljavamo kolačiće i/ili druge uobičajene tehnike koje prikupljaju određene podatke korisnika (npr. IP adresa s koje se pristupa internetskoj stranici, vrijeme spajanja itd.). Detaljne informacije o kolačićima koje upotrebljava pojedina internetska stranica korisnik dobiva odmah pri prvom posjetu internetskoj stranici. Na temelju tih informacija korisnik pri posjetu internetskoj stranici daje ili uskraćuje svoju privolu za upotrebu kolačića. Postavke kolačića uvijek se mogu podesiti u internetskom pregledniku. Informacije o korisnicima dobivene kolačićima povezivat ćemo s drugim podatcima o korisnicima radi boljeg upoznavanja korisnika, samo na temelju privole.

www.hicroatia.com se obavezuje pružati zaštitu osobnim podacima na način da prikuplja samo nužne, osnovne podatke koji su nužni za ispunjenje naših obveza te Vas informira o načinu korištenja prikupljenih podataka, redovito daje mogućnost izbora o upotrebi podataka, uključujući mogućnost odluke želite li ili ne da se Vaše ime ukloni s lista koje se koriste za korespondenciju i marketinške aktivnosti. Svi se podaci strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla.

Tijekom vašeg posjeta web stranicama www.hicroatia.com određene vrste informacija, koje mogu uključivati naziv operacijskog sustava koji koristite, naziv preglednika, vrsta uređaja preko kojeg posjećujete našu stranicu itd. Koristimo te informacije kako bismo poboljšali svoju stranicu i vaše korisničko iskustvo te ih koristimo isključivo u te svrhe ili u svrhe vlastitog marketinga. Podatke ne prosljeđujemo. Također, sve ostale informacije koje nam dobrovoljno pružite na našoj stranici za kontakt ili komentiranjem na naše članke su sigurne.

Obrada se izvodi u skladu s Uredbom EU 2016/679 i Politikom zaštite podataka HFHS.

 

Osnovni konteksti u kojima se izvodi obrada

 1. Centralna baza osoba koje su nas kontaktirale preko web stranice

www.hicroatia.com  koristi tzv. “kolačiće” (eng. cookies). Vaše osobne podatke ne pohranjujemo u bazi podataka web stranice kada postavite neki upit ili zatražite ponudu, već nam osobni podaci stižu direktno na email adresu koju vide samo ovlaštene osobe zaposlene u tvrtki, a  ako se uključite u određene aktivnosti na našoj stranici, kao što je pretplata na newsletter, objava komentara na članak, vaši će podaci biti spremljeni u bazu podataka web stranice zajedno sa Vašim kolačićima. Ovisno o vrsti aktivnosti, najčešće s nama dijelite informacije kao što su ime, prezime, mail adresa, telefonski broj ili neka druga vrsta kontakta te podaci o tvrtki/ obrtu.

Ove podatke obrađujemo po potrebi u svrhu sklapanja ili izvršenja ugovora s Vama i ispunjenja Vaših ostalih zahtjeva. Podaci se također obrađuju na temelju naših legitimnih interesa za poboljšanje poslovanja, prema uputama objašnjenima u daljnjem tekstu. Podaci su dostupni samo i isključivo onim djelatnicima kojima su nužni za obavljanje posla.

Za pripremu i sklapanje ugovora potrebni su minimalno Vaše ime, prezime i službena adresa, kako bismo Vas mogli identificirati i e-mail adresa na koju ćemo vam poslati ponudu. Za izdavanje ponude u svrhu izdavanja R1 računa tvrtkama, obrtnicima i samostalnim zanimanjima, potreban nam je OIB.

Aktivna uloga korisnika i/ili kupca u zaštiti privatnosti ogleda se u davanju privola kao dobrovoljnog, posebno informiranog i nedvosmislenog izražavanja želja ispitanika kojima on izjavom ili jasnom potvrdnom radnjom daje pristanak za obradu osobnih podataka. Upravljanje privolama podrazumijeva mogućnost da korisnik aktivnom i nedvosmislenom radnjom ovlasti HFHS na prikupljanje i obradu pojedinih osobnih podataka u jednu ili više svrha (privola ispitanika), odnosno da na jednak način povuče ranije danu privolu radi prikupljanja i obrade osobnih podataka, u jednu ili više svrha

 

 1. Kolačići i web analitika

Na našoj web stranici upotrebljavamo nužne i funkcionalne kolačiće kako bismo omogućili pojedine tehničke značajke i tako Vam osigurali pozitivno korisničko iskustvo. Koristimo se analitičkim kolačićima koji nam omogućuju web analitiku, tj. analizu uporabe naših stranica, koju izvodimo kako bismo poboljšali kvalitetu i sadržaj ponuđenih usluga te se koristimo marketinškim kolačićima u svrhu korištenja ponovnog marketinga na prikazivačkim mrežama te oglašavanju na društvenim mrežama.

Kolačić je mala datoteka koja sadrži niz znakova koja se šalje na Vaše računalo kada posjetite web stranicu. Kada ponovno posjetite web stranicu, kolačić omogućava da stranica prepoznaje Vaš preglednik. Kolačići se u pravilu ne koriste za pohranjivanje osobnih podataka, ali se mogu koristiti za stjecanje uvida u korisničke sklonosti i druge podatake. Možete postaviti svoj preglednik da odbija sve kolačiće ili da Vas upozori kada se kolačić pošalje. Međutim, neke značajke web stranice ili usluge ne mogu ispravno funkcionirati bez kolačića pa preporučujemo da ih prihvaćate kako bi u potpunosti iskoristili mogućnosti naše web stranice.

Sve o kolačićima i kako ih isključiti možete pročitati na sljedećoj adresi : https://cookiesandyou.com/

Kojim kolačićima se koristimo i u koje svrhe

Za obradu ovih podataka u analitičke svrhe koristimo uslugu Google Analytics. Sukladno ugovoru s nama, Google ne koristi ove podatke ni u koje druge svrhe i djeluje kao izvršitelj obrade isključivo po našem nalogu. Sukladno svom članstvu u tzv. Štitu privatnosti (“Privacy Shield”) programu suradnje između Europske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD-a), Google poduzima sve potrebne mjere za zaštitu podataka. Davatelj usluge je:

Google LLC

1600 Amphitheatre Pkwy

Mountain View, California 94043, USA

Više informacija o “Privacy Shield” programu možete pronaći na stranicama Agencije za zaštitu podataka.

Google Analytics Universal koristi “kolačiće” kako bi pomogao analizirati korisničko ponašanje. Informacije koje generira kolačić o Vašem korištenju web stranice općenito će se prenijeti i pohraniti u Google na poslužitelje u Sjedinjenim Američkim Državama. Na ovoj web stranici aktivirana je IP-anonimizacija koja skraćuje Vašu IP adresu na području država članica Europske unije ili drugih potpisnika Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru. Samo u iznimnim slučajevima cijela IP adresa će se prvo prenositi na Googleove poslužitelje u SAD-u i tamo skratiti. Google će te informacije u ime operatora ove web stranice koristiti u svrhu analize Vašeg korištenje web stranice, sastavljanja izvješća o aktivnostima na web stranici za web operatera i za pružanje drugih usluga koje se odnose na aktivnosti na web stranici i korištenje interneta. IP adresa koju Vaš preglednik prenosi u okviru usluge Google Analytics Universal neće biti kombinirana s bilo kojim drugim podatcima koje ima Google. Možete odbiti pohranu kolačića odabirom odgovarajuće postavke na svom pregledniku, no imajte na umu da, ako ste to učinili, možda nećete moći koristiti sve značajke ove web stranice. Također možete isključiti praćenje od strane Google Analytics Universala preuzimanjem i instaliranjem opcije Google Universal Analytics “Opt-out Browser Add-on” za Vaš web preglednik: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en ili putem postavki kolačića na ovoj web stranici.

Naša mrežna stranica koristi Google Double Click Ad Exchange softver. Te usluge omogućuju ciljano obraćanje posjetiteljima mrežnih stranica prikazujući personalizirane oglase na temelju interesa kada posjetite druge mrežne stranice koje su dio Googleove prikazivačke mreže. Google koristi ono što je poznato kao kolačići za analizu kako korisnici koriste mrežnu stranicu. Podaci prikupljeni kolačićima čine osnovu za oglašavanje na temelju interesa. U tu svrhu, Google pohranjuje mali niz brojeva u pregledniku posjetitelja neke stranice. Taj se broj koristi za bilježenje posjeta mrežnoj stranici i prikupljanje anonimnih podataka o tome kako se stranica koristi. Tijekom tog procesa ne prikupljaju se osobni podaci o posjetiteljima mrežne stranice. Ako naknadno posjetite još neku mrežnu stranicu koja je dio Googleove prikazivačke mreže, prikazivat će vam se oglasi koji su vrlo vjerojatno povezani s proizvodima ili informacijama koje ste prethodno pregledavali. Možete trajno isključiti kolačiće koje koristi Google ako kliknete na sljedeću povezncu te preuzmite i instalirate sadržaj: https://www.google.com/settings/ads/plugin. Alternativno, možete deaktivirati korištenje kolačića putem trećih osoba posjetom deaktivacijskoj stranici inicijative mrežnog oglašavanja na http://www.networkadvertising.org/choices/ i slijedeći upute sadržane na njima. Dodatne informacije o Googleovom oglašavanju i izjavi o privatnosti možete pronaći na: http://www.google.com/privacy/ads/. Facebook pixel koristi “kolačiće” kako bi pomogao analizirati korisničko ponašanje.

Kako možete upravljati kolačićima

U Vašim internet preglednicima možete brisati kolačiće i upravljati općim postavkama

spremanja kolačića, ovdje poveznice na upute popularnih preglednika Firefox, Chrome, Safari.

Ako želite upravljati kolačićima s naše web stranice, možete isključiti analitičke kolačiće, a ako ne želite prihvatiti kolačiće trećih strana koji se postavljaju na nekoliko naših stranica, možete koristiti alternativne mogućnosti.

Brisanje i upravljanje u postavkama preglednika

Većina web preglednika omogućava potpunu zabranu kolačića ili zabranu kolačića trećih strana. Ako u vašem pregledniku zabranite sve kolačiće, mnoge stranice koje posjetite na internetu neće adekvatno funkcionirati pa tako ni naše. Zabranom kolačića trećih strana povećavate zaštitu od praćenja na internetu, pritom je moguće ograničavanje dostupnosti i kvalitete vanjskih sadržaja, no na našoj web stranici neće biti razlike.

Web analitika domene www.hicroatia.com i opt-out mogućnost

Analitički kolačići i web analitika, odnosno statistički izvještaji koje nam omogućuju, pomažu nam kako bismo naše stranice i sadržaje učinili kvalitetnijim. Ako se iz nekog razloga protivite uporabi naših kolačića u ove svrhe, možete ovdje isključiti tu vrstu kolačića i obrisat ćemo ih te ih više nećemo spremati na Vašem uređaju dok ih ovdje ponovo ne uključite.

 

 1. Izravni marketing

Izravni marketing je oblik informiranja i oglašavanja kojim se obraćamo direktno našoj užoj i široj javnosti raznim kanalima, npr. poštom ili e-poštom, kao i potencijalnom korisniku koji je prethodno iskazao interes za naše proizvode ili usluge. Koristimo se podacima koje ste podijelili s nama u sklopu ranije suradnje ili koje ste nam sami dali kako biste primali naše newslettere.

Obradu Vaših podataka u svrhe izravnog marketinga temeljimo na našem legitimnom poslovnom interesu, sve kako je objašnjeno dalje u tekstu.

Vaše osobne podatke upotrebljavamo u sljedeće svrhe:

 • Radi obrade vaših zahtjevanih informacija, odnosno upita koje nam upućujete npr. putem obrazaca za kontakt
 • Da bismo vam mogli poslati informacije koje ste naručili
 • Da bismo osigurali da vam se naša stranica prezentira na što učinkovitiji i interesantniji način
 • Da bismo unaprijedili naše poslovanje

U sklopu izravnog marketinga, informacije Vam šaljemo u sljedeće svrhe i sljedećim kanalima:

Svim našim pretplatnicima hicroatia.com newslettera, povremeno šaljemo obavijesti o informacijama o uslugama koje nudimo, bitnim novostima iz sfere poljoprivrede, ili druge informativne svrhe .

Podaci o Vašem e-mailu, te imenu i prezimenu na koje šaljemo newsletter, dobili smo od Vas kada ste ispunili newsletter formu na našoj web stranici. Pratimo tekuće zakone i pravilnike koji se tiču marketinga. Iz tog razloga šaljemo Newsletter samo korisnicima koji su se na njega pretplatili. Ako dobijete Newsletter, a niste se na njega pretplatili, to može značiti jedino da Vas je netko pretplatio na Newsletter ili Vam ga je netko proslijedio tko ima pristup Vašoj email adresi. U bilo kojem trenutku možete prigovoriti na obradu Vaših osobnih podataka u ove svrhe, odnosno otkazati primanje našeg newslettera na načine opisane u nastavku.

Ukoliko ste s nama podijelili adresu svoje e-pošte, suglasni ste da se Vaša adresa e-pošte spremi u bazu email adresa potencijalnih korisnika/kupaca ili postojećih korisnika (Mailchimp) a potpisom ugovora o suradnji i/ili pružanju usluga dajete nam suglasnost da Vas pretplatimo na newsletter i šaljemo email poruke sa sa važnim informacijama, a u iznimnim situacijama i promocijama i posebnim ponudama.

U svakom trenutku možete uložiti prigovor na obradu Vaših podataka za pojedini ili sve kanale našeg izravnog marketinga. Dodatno, prigovor na dobivanje newslettera možete u svakom trenutku uputiti klikom na poveznicu za odjavu u bilo kojem newsletteru.

Za isporuke newslettera, kao i za upravljanje listama primatelja i evidenciju prigovora (tj. odjava), hicroatia.com koristi Mailchimp platformu i usluge društva “The Rocket Science Group, LLC” iz SAD-a, koje je sukladno izvršitelj obrade te postupa isključivo po našem nalogu i poduzima sve potrebne mjere za zaštitu podataka sukladno svom članstvu u “Privacy Shield” programu suradnje između EU i SAD-a. Davatelj usluge je:

The Rocket Science Group LLC

675 Ponce De Leon Ave NE, Suite 500

Atlanta, Georgia 30308, USA

Više informacija o “Privacy Shield” programu možete pronaći na stranicama Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Vanjske poveznice i kolačići

Korištenjem vanjskih poveznica na našim internet stranicama, npr. društvene mreže ili YouTube, bit ćete preusmjereni na vanjske domene koje mogu koristiti kolačiće, na što nemamo utjecaja. Podatke prikupljene uz pomoć kolačića i sličnih tehnologija na tim domenama ne dobivamo od njihovih vlasnika ili upravitelja.

Za više informacija o korištenim kolačićima i mogućnostima upravljanja, molimo provjerite izjave i pravila o kolačićima na posjećenim domenama.

 

Hrvatski ferijalni i hostelski savez upotrebljava razne tehničke i organizacijske mjere zaštite podataka korisnika od neovlaštenog uvida osoba unutar i izvan HFHS, izmjene, gubitka, krađe i bilo koje druge povrede i zloupotrebe podataka u skladu s europskom praksom. Ove mjere, među ostalim, uključuju sljedeće:

 • sklapanje ugovora o zaštiti osobnih podataka korisnika sa svim tzv. podizvođačima
 • implementaciju svih mjera zaštite na sustavima na kojima se nalaze podatci korisnika
 • provođenje redovitih kontrola sigurnosnih mjera i mjera zaštite osobnih podataka
 • stalnu edukaciju djelatnika

 

3. Prava korisnika

(ispravak, brisanje, prigovor, pristup, ograničenje obrade, prenosivost)

Uz aktivnu ulogu korisnika u vezi s upravljanjem privolama, tj. pravom korisnika da u svakom trenutku da i povuče privolu, korisnik ima i sljedeće aktivne uloge, sve u skladu sa važećim propisima:

 • pravo na prigovor: korisnik ima pravo u svakom trenutku zatražiti prestanak primanja eventualnih promidžbenih obavijesti o uslugama HFHS
 • pravo na pristup: korisnik ima pravo dobiti potvrdu obrađuju li se osobni podatci korisnika te, ako se takvi osobni podatci obrađuju, pristup tim podatcima i informacije o svrsi obrade, kategorijama osobnih podataka, primateljima ili kategorijama primatelja, o predviđenom razdoblju u kojemu će podatci biti pohranjeni ili o kriterijima upotrijebljenima za utvrđivanje tog razdoblja, postojanju prava korisnika, postojanju automatiziranog donošenja odluka, uključujući izradu profila, te o informacijama o logici obrade, važnosti i predviđenim posljedicama obrade, zaštitnim mjerama ako se podatci prenose u tzv. treće zemlje
 • pravo na brisanje: korisnik ima pravo ishoditi brisanje osobnih podataka koji se odnose na njega bez nepotrebnog odgađanja i pod uvjetima navedenima u važećim propisima o zaštiti podataka
 • pravo na ispravak: korisnik ima pravo ishoditi ispravak netočnih osobnih podataka koji se odnose na korisnika
 • pravo na ograničenje slobode: korisnik ima pravo ishoditi od nas ograničenje obrade svojih osobnih podataka u sljedećim situacijama: ako osporava točnost; ako obrada nije zakonita, a protivi se brisanju; ako ih traži radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva, a nama nisu potrebni za obradu; ako je uložio prigovor vezano za obradu svojih osobnih podataka i čeka potvrdu
 • pravo na prenosivost: korisnik ima pravo podatke koji se odnose na njega i koje nam je dao na obradu zaprimiti u strukturiranom, uobičajeno upotrebljavanom i strojno čitljivom formatu i prenijeti ih drugom pružatelju usluga tj. voditelju obrade podataka, ako su ispunjeni sljedeći uvjeti: obrada se temelji na njegovoj privoli ili na ugovoru i uz to se provodi automatiziranim putem

Svoja prava korisnik može ostvariti obraćanjem, odnosno podnošenjem odgovarajućeg zahtjeva direktno na Hrvatski ferijalni i hostelski savez –  telefonski broj +385 01/ 48 29 294, 48 29 296, te na e-adresu dpo@hicroatia.com.