Croatian Youth Hostel Association is a non-profit and non-governmental organisation founded back in 1953 in order to promote the hostelling mission in Croatia and encourage young people to explore and appreciate the rich natural and cultural heritage of our country.

01/ 48 29 294, 48 29 296
Savska 5, 10 000 Zagreb
booking@hicroatia.com
info@hicroatia.com

Održan je okrugli stol ”Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga“

U prostorijama Sindikata turizma i usluga Hrvatske dana 28. Siječnja 2018. godine održan je okrugli stol predstavnika relevantnih dionika iz javnog sektora i partnera na projektu ”Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga”.

 

Projekt ”Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga” financiran je iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Nositelj projekta je Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) s udrugama iz sektora turizma: , Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) , Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Kamping udruženje Hrvatske (KUH) te Nacionalna udrugu obiteljskih i malih hotela (OMH),a ukupna vrijednost bespovratnih sredstava za njegovu provedbu iznosi nešto više od 1,43 milijuna kuna.

 

Na okruglom stolu predsjednik STUHA, Eduard Andrić održao je pozdravni govor, a direktorica UPUHH-e, Iva Bahunek rekla je nekoliko uvodnih riječi o problematici i idejama kojim će se baviti okrugli stol. Nakon čega je detaljno predstavljen projekt „Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga“.

Pomoćnica ministra turizma, gđa. Monika Udovičić pozdravila je inicijativu udruga koje su otvorile temu ključnih pitanja od zajedničkog interesa . Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, gđa. Marija Knežević Kajari pozdravila je približavanje i praćenje EU regulative ukazavši na potrebu za formiranjem Uprave za radno pravo.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar, potaknuo je promišljanje dionika projekta da kroz analizu o Industrijskim odnosima odgovore na pitanje ‘do koje razine plaće djelatnika u turizmu mogu rasti?’, dok je ravnatelj Instituta za turizam, Damir Krešić, kao važnost istaknuo porezni tretman koji opterećuje turistički sustav.

 

Cilj projekta je i unaprjeđenje odnosa s vodećim europskim organizacijama u odnosu na zahtjeve europskog okruženja (političkog, strukovnog i gospodarskog). Povezivanjem nacionalnog turističkog sektora s europskim i stalnim usavršavanjem komunikacijskih procesa stvara se prostor za kvalitetnu i neometanu komunikaciju svih dionika u turizmu Republike Hrvatske.

Projekt omogućuje partnerima unaprjeđenje komunikacijskih vještina kroz radionice pod mentorstvom vodećih stručnjaka iz područja komunikacije i turizma, a po njihovu završetku sudionici će dobiti uvjerenja ”Specijalist za socijalni dijalog”. Također, projektom je predviđena i izrada tri analize pod nazivima: ‘Industrijski odnosi – radni odnosi, uvjeti rada, radna snaga turističkog gospodarstva RH, obrazovanje’, ‘Prijedlog ekonomskih politika – destinacijski menadžment’ te ‘Utjecaj komunikacijskih vještina sindikata na kolektivno pregovaranje s partnerima unutar turističkog gospodarstva’.