Croatian Youth Hostel Association is a non-profit and non-governmental organisation founded back in 1953 in order to promote the hostelling mission in Croatia and encourage young people to explore and appreciate the rich natural and cultural heritage of our country.

01/ 48 29 294, 48 29 296
Savska 5, 10 000 Zagreb
booking@hicroatia.com
info@hicroatia.com

2. radionica na projektu “Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga”

 

Druga dvodnevna radionica projekta „Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga“ održana 9. i 10. travnja, ponovno je na istom mjestu okupila predstavnike UPUHH-a, UHPA-e, KUH-a, OMH-a i HFHS-a koju su partneri na ovom projektu.

O temi kolektivnog pregovaranja, kao dominantnom modelu upravljanja tržištem rada u zemljama članicama Europske unije, govorila je Maja Pokrovac, predsjednica Hrvatskog društva lobista i direktorica interesne udruge obnovljivih izvora energije. Govoreći o ovoj temi voditeljica je naglasila kako glavni cilj obiju strana u pregovorima mora biti pronalaženje kompromisa među strankama (sindikati i poslodavci). Istaknula je također da osim bipartitnog socijalnog dijaloga, u kojem je socijalnih dijalog prepušten socijalnim partnerima, postoji i tripartitno pregovaranje u kojem je jedna od strana u pregovorima država. Naglasila je kako je izuzetno važno pronaći kvalitetno rješenje u kratkom vremenskom razdoblju trudeći se izbjeći odugovlačenja. U slučajevima izostanka dogovora dobro je posegnuti i za dostupnom opcijom medijatora koji će zasigurno, kroz proces medijacije, pokušati iznači konstruktivno, strukturirano i dobrovoljno rješenje kako ne bi došlo do spora ili sukoba između stranaka.

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, drugog je dana radionice polaznike na zanimljiv način upoznala s obvezom pregovaranja u dobroj vjeri, što često, kao motiv, u pregovaranju izostane. Pregovaranje u dobroj vjeri, imajući u vidu zajednički cilj – iznači najbolje rješenje, dovodi do izbjegavanja dugih i nekonstruktivnih pregovora koje za cilj imaju odugovlačenje pronalaska rješenja ili njegov potpuni izostanak.

Polaznici su oba dana, kroz praktične radionice i primjere, učili sklapati kolektivni ugovor u dobroj vjeri te su u postupku pregovaranja koristili vještine socijalnog dijaloga, a njihovo se usvojeno i naučeno znanje pokazalo iznimno produktivnim.