Croatian Youth Hostel Association is a non-profit and non-governmental organisation founded back in 1953 in order to promote the hostelling mission in Croatia and encourage young people to explore and appreciate the rich natural and cultural heritage of our country.

01/ 48 29 294, 48 29 296
Savska 5, 10 000 Zagreb
booking@hicroatia.com
info@hicroatia.com

ZADAR VODIČ

Koja su zanimljiva mjesta u Zadru, koji su restorani dobri i gdje se možete zabaviti i okupati kad ste tamo? Ovo su samo neka od pitanja koje postavljaju naši gosti, svake godine sve brojniji.

Peti najveći grad u Hrvatskoj Zadar mnogima je mjesto uz obalu gdje počinje Dalmacija.

Zadar se nalazi u sjevernom dijelu Dalmacije, što ga čini vrlo pristupačnim kontinentalnom dijelu Hrvatske i samom jugu Hrvatske. Nalazi se u blizini dva nacionalna parka, Krka i Paklenica te planine Velebit i rijeke Zrmanje. Odlično je što iz grada na moru koji je pun turista,možete za sat ili manje biti na takvim prirodnim oazama.

Star je 3000 godina, javlja se prvi put kao naselje Ilira, bio je pod vlašću starih Rimljana, Mlečana, Venecije, Austrijanaca, Francuza, u zadnjem je Domovinskom ratu bio napadnut i razaran.

To je grad burne povijesti, a burna povijest je uvijek za vrijeme mira zanimljiva jer iza nje ostanu brojni tragovi. Utjecaj toliko kultura i naroda je vidljiv i danas, od starih kulturnih spomenika i crkvi, sve do gastronomije.

Turista je sve više u ovom prelijepom dalmatinskom gradu koji je iznjedrio i neke od najboljih hrvatskih i svjetskih nogometaša poput Luke Modrića, Šime Vrsaljka i Danijela Subašića – svjetske viceprvake u nogometu 2018. godine.

U dvanaest mjeseci 2017. godine Zadarska županija ostvarila 13,7 milijuna noćenja, a brojke za 2018 još čekamo.

U ovom vodiču potrudili smo se odgovoriti na brojna pitanja o Zadru, a pritom pazeći da uvrstimo stavimo što raznolikiju ponudu tako da se nađe nešto za svakoga.

ŠTO VIDJETI

Zanimljiva mjesta u Zadru nalaze se u i oko samog centra, s istraživanje svakog turista započinje ili u glavnoj ulici Kalelargi ili pak na samoj rivi uz more. Zadar ima povijesni stari dio koji se nalazi na polutuoku te novi s kojim ga povezuje i most.

Turističke atrakcije koje bi svatko tko prvi put dođe u Zadar trebao vidjeti su sljedeće:

Morske orgulje i Pozdrav Suncu

Najpoznatija zadarska atrakcija i nešto što jednostavno morate pogledati (i poslušati) kada posjećujete Zadar.

Nalazi se na Rivi i treba vam samo 5 do 10 minuta pješice od Kalelarge.

Morske orgulje su kamene stepenice koje su konstruirane tako da proizvode zvukove, a zahvaljujući valovima i morskim mijenama, njihova svirka nikada ne prestaje.

Jedinstvene su u svijetu i s njih se pruža prekrasan pogled na Ugljan i Pašman.

Odmah neposredno uz Morske orgulje nalazi se i Pozdrav Suncu, istog autora, arhiteksta Nikole Bašića.

Instalacija Pozdrav Suncu sastoji se od 300 višeslojnih ploča koje su postavljene u krug u promjeru od 22 metra, tijekom dana upijaju sunčevu svijetlost, a nakon zalaska sunca se uključuju te proizvode čudesnu igru svjetla.

Pozdrav Suncu i Morske orgulje najposjećenije su lokacije u samom Zadru i dvije koje ćete najčešće vidjeti na fotografijama posjetitelja, posebice u zalazak sunca kada kreće magija oko i na samoj instalaciji Pozdrava Sunca uz zvukove koje proizvode morske orgulje.

Kalelarga

Kalelarga koja se službeno naziva Široka ulica (Calle Larga) je „Ilica Zadra“ – glavna i najpoznatija ulica u gradu koja počinje na centralnom Narodnom trgu. Zadranima je ona puno više od tek ulice.

Tamo se održavaju se mnogi kulturni događaji, Zadrani piju kavu, druže se i uživaju u životu.

Ulica je toliko popularna ne samo u Zadru, već i u cijeloj Hrvatskoj da ima svoju himnu, istoimenu pjesmu Tomislava Ivančića.

Za najbolji pogled, a i fotografiju, Kalelarge, popnite se na zvonik katedrale sv. Stošije.

Zadarska katedrala sv. Stošije

Zadarska katedrala najveća je crkva u Dalmaciji, a u njoj se čuva sarkofag s moćima svete Stošije koja je zaštitnica grada Zadra.

Mnoge turiste najviše oduševljava čudesan pogled koji se pruža s vrha tornja katedrale na cijeli Zadar i okolicu.

Tako da ako vas ne zanimaju crkve, ovu vrijedi posjetiti barem zbog prelijepe arhitekture i nestvarnog pogleda s vrha, nalazi se odmah uz Kalelargu na Trgu Svete Stošije.

Narodni trg

Na Narodnom trgu ili Pjaci je prvu zadarsku kavanu otvorio Josip Carceniga koji je bio prvi proizvođač Maraschina, originalnog zadarskog likera. Tu tradiciju ispijanja kave na
Narodnom trgu Zadrani su održali sve do danas.

Ako osim promatranja Zadrana i turista želite i nešto povijesno razledati , na trgu se nalaze Gradska vijećnica i predromanička crkva sv. Lovre iz 11. stoljeća.

Gradska tržnica

Na zadarskoj gradskoj tržnici možete vidjeti utjecaj mediteranske klime, šarenilo boja, osjetiti razne mirise, slušati razgovore prodavača i kupaca te jednostavno uživati u vrevi.

Voće i povrće uzgojeno u okolici Zadra i zadarskom zaleđu možete kupiti na otvorenoj tržnici,

a maslinovo ulje, rakije te sir iz domaćeg uzgoja su odlični suveniri za ponijeti kući.

U samoj se blizini tržnice nalaze ribarnica i različite mesnice, s Kalelarge vam treba samo dvije minute hoda da biste stigli do tamo.

Kneževa palača

Spomenik kulture iz 13.stoljeća obnovljen je 2016. godine. Obnavljanjem ovog kulturnog iznimno je obogaćena kulturna ponuda grada Zadra.

U palači se izlažu radovi velikih umjetnika, a tako su 2018. godine mogli su se vidjeti velikog Andyja Warhola. Izložba “Andy Warhol: Enter Into My Life” i sav popratni multimedijski sadržaj je u Zadar doveo mnoge posjetitelje i oduševio sve koji su se tada našli Zadru.

Da bi uspjeli ostvariti tako velike projekte surađuju s Narodnim muzejem Zadar, Turističkom zajednicom grada Zadra, Agencijom za razvoj Zadarske županije – ZADRAnova, Sveučilištem u Zadru te brojnim stranim organizacijama i muzejima.

Prije svog posjeta Zadru posjetite njihovu web stranicu gdje ćete pronaći detalje o svim događajima i izložbama u Kneževoj palači.

Palača se nalazi na adresi Poljana Šime Budinića 3 što je udaljeno par minuta pješice od Kalelarge.

IZLETI:

Nacionalni park Krka

Na oko 80 km od Zadra nalazi se Nacionalni park Krka, prirodna oaza u kojoj ćete napuniti baterije i uživati u pogledu na neopisivo lijepe slapove.

Posjet ovom nacionalnom parku idealna je prilika za jednodnevni izlet i odmaranje od vrućina i gužvi ako posjećujete Zadar ljeti.

Do Nacionalnog parka Krka će vam automobilom trebati 50-ak minuta, ako se odlučite na putovanje autobusom najbolja opcija vam je otići do Šibenika, što će trajati otprilike sat i 20 minuta, a zatim u Šibeniku sjednete u bus za Skradin (gradić koji se nalazi odmah uz NP Krka) do kojeg će vam trebati još pola sata.

Cijena ulaznice ovisi o mjesecu u kojem posjećujete NP Krka. Tako van sezone iznosi 30 kuna, a u od 4 do 10. mjeseca 110 kuna, a izuzetnom dva glavna truistička mjeseca, srpnja i kolovoza, karta košta 200 kuna.

Ponesite obavezno kupaći kostim i ručnik kako biste se okupali.

Nacionalni park Paklenica

Volite li planinariti ili se penjati po stijenama, nemojte zaboraviti otići na Paklenicu.

Nacionalni park Paklenica je drugi najstariji hrvatski nacionalni park, a nalazi se na južnim padalinama najduže planine u Hrvatskoj – Velebita.

Vlastitim automobilom će vam trebati 45 minuta, a otprilike jednako biste brzi bili autobusom koji kreće s autobusnog kolodvora u Zadru.

Ako volite nešto aktivniji odmor, Paklenica vam nudi puno sadržaja koji će vas umoriti na odmoru.

Preporučamo vam Paklenica Avanturist s kojima možete planinariti (za one koji nisu vrsni planinari nude i tečajeve) te isprobati pješačenje po Paklenici.  Ne morate se brinuti za sigurnost, a ako nemate opremu možete je iznajmiti kod njih.

U Paklenica Avanturistu imate 15% popusta s valjanom EYCA karticom.

Kako izvaditi EYCA iskaznicu?

Rodno mjesto Nikole Tesle

Proći će mnoge generacije dok naša tehnologija ne bude pogonjena energijom koja će biti dostupna u svakoj točci univerzuma, jer je cijeli svemir pun energije. – Nikola Tesla 1892.

Veliki znanstvenik Nikola Tesla, čovjek koji je iznenadio svijet otkrićem izmjenične struje i čiji je sustav električnog napajanja modernizirao prvo Ameriku a zatim čitav svijet, rođen je 1856. godine u selu Smiljan u planinskom predjelu Like, na 6 km od Gospića i 100 km od Zadra.

Za manje od 1,5 sata vožnje iz Zadra stižete u ovo mjesto gdje se nalazi i Memorijalni centar s muzejom. Obratite pažnju na radno vrijeme: ponedjeljkom je centar zatvoren, a ulaz za posjetitelje zimi je moguć do 14 sati, dok ljeti radi do 19h od utorka do subote te nedjeljom do 18 sati.

Centar je također zatvoren na sve državne praznike i blagdane. Ukoliko dolazite u grupi većoj od 15 ljudi, potrebna je prethodna najava.

Cijene ulaznica:

Odrasli – 50,00 kn

Skupine veće od 15 osoba – 30,00 kn

Djeca iznad 7 g., učenici, studenti i umirovljenici – 20,00 kn

Obiteljska ulaznica – 80,00 kn*

*Obiteljska ulaznica uključuje roditelja/skrbnika s malodobnom djecom, te se odnosi na najviše dvije odrasle osobe

Nacionalni park Plitvice

Doći u Hrvatsku, a ne vidjeti Plitvice bila bi šteta. Ovaj najstariji i najveći hrvatski nacionalni park, nadaleko poznat i diljem svijeta po svojoj ljepoti, nalazi se na manje od 2 sata vožnje od Zadra.

Plitvička jezera  ili skraćeno Plitvice prostiru se na 295 četvornih kilometara, a sastoje se od 16 jezera s vodopadima i kanjonima koje posjetitelji mogu ići pječice te električnim brodom.

Od listopada 1979. godine nalaze se na UNESCO-vom popisu u zaštićene svjetske baštine.

Ulaz u park se plaća, a kad ogladnite možete pojesti jednostavan ručak u restoranu unutar samog parka, pored jezera.

Rijeka Zrmanja

O ljepoti kanjona rijeke Zrmanje dovoljno govori činjenica da je zaštićen kao značajni krajobraz, a nalazi se samo oko sat vožnje od Zadra automobilom. Ako nemate automobil najbolja opcija za vas je autobus koji ide s autobusnog kolodvora u Zadru, na liniji Zadar – Žegar (mjestašce uz izvor Zrmanje) kojim će vam trebati 50 minuta.

Zrmanja je iznimno popularna među domaćim i stranim ljubiteljima prirode mogu uživati u adrenalinskim aktivnostima poput raftinga. Preporučamo Riva Rafting Centar u kojem s valjanom EYCA karticom ostvarujete 15% popusta.

Možete birati između raftinga, kajakiranja, pješačenja, jahanja, špiljarenja, Stand up paddlinga i jeep safarija. Za svakog ima ponešto, a sigurni smo da oni pravi avanturisti neće moći odoljeti kombinaciji više opcija.

PLAŽE U ZADRU

Plaže u samom Zadru i na Zadarskoj rivijeri te obližnjim otocima među najljepšima su u Hrvatskoj. Većina plaža je šljunčana, a mnoge su skrovite pa možete uživati u sunčanju sami na plaži.

Plaža Borik

Glavna gradska plaža nalazi se u četvrti Borik, na sjevernom dijelu grada, na tek 7 minuta hoda od HI hostela Zadar. Osim šljunka, postoji i pješčani zaljev, ali i betonske platforme pogodne za sunčanje.

Plaža na Boriku nudi brojne aktivnosti za djecu i odrasle – od najma brodova i pedalina, pa do kitesurfinga, skijanja na vodi i windsurfinga.

Plaža Puntamika

Šljunčana plaža Puntamika nalazi se u četvrti Borik, odmah do marine i na par minuta hoda od HI hostela Zadar. Lijepo održava i čistog mora, naš je prijedlog za sve goste kojima treba brzi „skok u more“. Borovina nudi hladovinu,  na plažu je dozvoljen dolazak i psima.

Pored plaže postoji parking, no u sezoni je nakon 10 ujutro dosta teško pronaći slobodno mjesto pa imajte to na umu.  Plaža nema tuševe.

Pješčana plaža Puntamika

Javna pješčana plaža Puntamika nalazi se na par minuta hoda od plaže Borik, na adresu Ul. Majstora Radovana 3. Ulaz na plažu se naplaćuje  15 kuna ili 2 eura.

Plaža Rt. Puntamika

Plaža Puntamika isturena je prema moru, a nalazi se na 10 miniuta pješice od ranije spomenute istoimene pješčane plaže ili pak na 7-8 minuta hoda od HI hostela Zadar. Jednostavna i ugodna plaža s besplatnim javnim parkingom imala mali šljunčani dio te mnogo stijena na kojima se možete sunčati. Dozvoljen je i dolazak s psima.

Obzirom da nije uređena, nema previše ljudi pa je zaista iznenađenje kako usred Zadra možete naići na tihu plažu.

Plaža Kolovare

Plaža Kolovare ima plavu zastavu, oznaku za čistoću, od 2014. godine, a izuzetno je dobra za kupače svih profila i dobnih skupina. Prilagođena je invalidima te ima dosta hlada ispod borova pa je s razlogom omiljena među lokalcima.

Nalazi se blizu centra grada, na 15 minuta pješice ili jednaki broj minuta biciklom ako dolazite iz HI  hostela Zadar.

Plaža Dražica

Plaža Dražica s plavom zastavom nalazi se u Zadarskoj regiji, ali u sklopu mjesta Biograd na Moru, gdje također postoji hostel u našoj mreži. Ova šljunčana plaža nalazi se na svega 5-10 minuta hoda od centra mjesta, a okružena je borovom šumom koja pruža ugodan hlad tijekom čitavog dana.

Možete unajmiti bicikle i skutere, zabavljati se na vodenim toboganima ili trampolinu ili pak samo uživati u suncu i moru.

Ostale plaže u regiji su:

  • Pješčana plaža u Ninu
  • Pješčane plaže na Dugom otoku, posebice plaža Sakarun
  • Zrće na Pagu
  • Plaže na Lošinju

GDJE I ŠTO JESTI

Zadar je kao pravi dalmatinski grad poznat po mediteranskoj kuhinji. Međutim u većini se zadarskih restorana na meniju mogu pronaći i jela poput pizza, hamburgera, mesa s roštilja… sve ono što turisti najviše vole jesti.

Mi smo se potrudili pronaći za svakog ponešto, tako da nitko ne ostane gladan.

Restorani:

4 kantuna

Varoška ulica 1

Na zidu ovog restorana uočit ćete veliku tapetu na koju su oni pokušali smjestiti 5 tisuća godina zadarske povijesti. Na njoj se nalazi Napoleon, tlocrt crkve sv. Donata, tekst iz Biblije, božica Minerva te venecijanski lav.

Prostor je uređen u smeđim i bež tonovima, fokus su stavili na prirodne materijale tako da dominira drvo i kamen.

Na meniju ima svega, rižota, pašti, bruschetta, ali restoran je najpoznatiji po delicijama s roštilja na ugljen i pizzama iz velike krušne peći.

Tako da vam preporučamo da si odaberete ribu ili dobar komad mesa sa žara, a sigurno nećete pogriješiti ni s pizzom.

Bezburger

Poljana Ivana Pavla II

U centru grada, na par koraka od Morskih orgulja i Pozdrava Suncu pojedite odličan burger, pomfijem i prženim kolutićima luka svaki dan od 12 do ponoći u Bezburgeru.

Prosječan burger košta nešto manje od 70 kuna, a uz to naručite domaće craft pivo Bura brew ili pak njemačku Fritz Kolu.

U zimskom razdoblju ne rade ponedjeljkom.

Mamma mia

Put Dikla 54

Jedan od najpopularnijih restorana u Zadru Mamma mia, predstavlja se kao pizzeria, no puno je više od tog.

Tamo možete pojesti različite vrste tjestenine te preukusno meso i jela s roštilja na drveni ugljen koje oduševljavaju goste.

Restoran ima i terasu za vruće ljetne večeri.

MAD DUCK Burger & Pizza Bar

Branimirova ulica 14

Burgeri i pizza koji se razlikuju od onih iz pečenjara i pekarnica su glavna jela u ovom restoranu.

Međutim njihova ponuda je vrlo opširna, možete izabrati i salate, riblja jela, različite vrsta mesa s grilla…

Porcije su velike tako da nećete ostati gladni, a za kraj sve možete zaliti hladnim točenim pivom.

Konoba Tovar

Ulica Matice Dalmatinske 1

Ako ste u potrazi za nečim domaćim i autentičnim, legendarna konoba Tovar je mjesto koje biste trebali posjetiti.

Konoba je bila zatvorena 30 godina, a prije par godina je ponovno otvorena i vraćena u život.

U maloj konobi možete uživati u jednostavnoj domaćoj “spizi” , lignjama, ribicama, brudetu, salati od hobotnice, a sve na kraju možete zaliti čašom domaćeg crnog vina.

Kod Stipe

Ulica Franka Lisice 40

Kod Stipe ne idite ako želite fancy meni i jelo sa deset slijedova jer oni to jednostavno ne nude.

Tamo možete pojesti jednostavno, domaće jelo koje je svježe spremljeno po pristupačnoj cijeni.

Na meniju Kod Stipe su janjetine i hobotnice ispod peke, janjeći gulaš, bakalar, tripice, fažol te sarma. Ako je lokalcima dovoljno dobro, sigurni smo da će se i vama svidjeti.

Proto Food&More

Ulica obitelji Stratico 1

Odlična dalmatinska kuhinja po povoljnim cijenama jedan je od razloga zbog čega je Proto jedan od najpopularnijih zadarskih restorana s najboljim recenzijama na TripAdvisoru.

U Protu se tradicionalna dalmatinska jela pripremaju na moderan način, a  i interijer je kombinacija tradicionalno kamenih zidova i modernog namještaja.

Uspješan spoj starog i novog te dobra usluga pozicionirale su Proto na “gastro mapi” svakog turista.

Crazy Pizza

Stomorica ulica 1

U Zadru ste, a trebate pojesti nešto na brzinu ili ste na budžetu pa vam se ne troši bogatstvo na hranu, Crazy Pizza je mjesto za vas.

Zbog pohvala domaćih gostiju, ali brojnih turista koji bi rado htjeli takvu pizzu u svom gradu, Crazy Pizza brzo je došla na dobar glas.

Kriška pizze košta svega 14 kuna, a dosta je velika da ne ostanete gladni.

OX – Meat and eat

Stomorica 5

Otvoren 2018. godine i uređen u u modernom industrijskom stilu OX je brzo postao jedan od omiljenih bistroa na zadarskoj gastro sceni.

Poznati su po svojim steakovima, a u ponudi imaju burgere od najkvalitetnijeg junećeg mesa te riblji burger od tune i hobotnice, različite vrste tjestenine, juhe, bruschette i deserte.

OX iako zamišljen kao restoran ima bolju ponudu kave (njihov vlastiti blend), koktela, ginova, viskija i piva od mnogih zadarskih kafića.

Pašta&Svašta

Poljana Šime Budinića 1

U malom obiteljskom bistrou, možete probati paštu, ali i svašta drugo. Naglasak su stavili na domaću tjesteninu koja se svaki dan proizvodi u njihovoj kuhinji.

Pašte ima u raznim oblicima, a na vama je da odaberete jedan od njih i jedan od desetak umaka koje nude i tako sami smislite svoju kombinaciju.

Pod svašta spadaju sva ostala jela poput salate od hobotnice, dimljenih rebarca s domaćim čipsom i tuna steak s palentom i domaćom šalšom.

Pizzeria Tri bunara

Ulica Jurja Bijankinija 8c

Pizzeria Tri Bunara je najstarija zadarska pizzeria, otvorena je još davne 1979. godine. Iako je danas  moderna, crveno-bijeli kockasti stoljjaci ukazuju na tradiciju.

Naziv je dobila po istoimenom trgu Tri bunara koji se nalazi pored nje u centru grada.

Ugodna i intimna atmosfera, velika terasa i odlična prva zadarska pizza razlozi su da svratite do Tri bunara.

Foša

Ulica kralja Dmitra Zvonimira 2

U ribljem restoranu Foša spaja se tradicionalna dalmatinska kuhinja s modernim trendovima.

Foša je ekskluzivan restoran tako da su i cijene malo više, no opravdane su kvalitetom i svježinom namirnica i jela.

Možete birati između 5 menija po izboru šefa kuhinje ili menija à la carte, gdje vi sami birate između hladnih predjela, juha, rižota, različitih vrsta tjestenina, steakova,salata i deserata.

Pizzeria O’Hara

Ulica Vladana Desnice 20

Nakon Zagreba i Rijeke, pizzeria O’Hara je 2018. došla i u Zadar. O’Hara nije klasična pizzerija. Naime, osim vrhunskih pizza, cilj im je bio ponuditi i vrhunska pića tako da ćete pogledom na veliki šank  dobiti dojam da ste ušli u neki njujorški bar.

Unutarnjim prostorom prevladavaju tamno siva i crna, a da ne bude sve mračno, tu su plavi stolci, hrastovima i odlično osvjetljenje.  Imaju i  veliku terasu za sunčana razdoblja.

Dok čekate svoju pizzu naručite si gin tonic ili neko drugo piće s duge liste koktela.

DOGAĐANJA I ZABAVA U ZADRU

Zadar Outdoor festival

Ovaj festival nudi zdravu zabavu. Zadarska regija poznata je po prekrasnoj prirodi, a sudjelujući na Zadar Outdoor festivalu moći ćete bolje upoznati njene čari i testirati svoje fizičke sposobnosti.

Na ovom se festivalu održavaju 3 natjecanja: utrka kajaka, jedriličarska regata i plivački maraton. Oni koji preferiraju kopno mogu birati između biciklističke, trekking i trkaće staze.

Festival se obično održava u travnju ili svibnju, uglavnom prije turističke sezone, tako da ne morate brinuti da će vas turisti ometati.

Zadarski maraton WINGS FOR LIFE

Globalna utrka Wings for Life World Run  počinje istodobno na desetk lokacija diljem svijeta, među kojima je i Zadar od 2014. godine.

Tisuće ljudi u 13 sati po lokalnom vremenu nasmiješenih lica kreću u utrku koja nema ciljnu crtu pa ju zato mogu svi završiti. Bitno je sudjelovati! Ciljna linija presretačko je vozilo koje starta 30 minuta nakon trkača te se kreće određenom.

Sljedeća utrka održava se u svibnju 2019 godine, a očekuje se 10.000 trkača.  Prijavite se i vi za utrku putem web obrasca http://win.gs/kontaktirajnas.

The Garden resort

Tisno pored Zadra dom bio je dom Garden festivala  od 2012. do 2015. godine, a danas je baza za održavanja niza festival house i disco glazbe, čiji program možete i za iduću godinu vidjeti na web stranicama.

Malo naselje na obali poput Tisnog tako svakog ljeta ugoštuje preko 20.000 posjetitelja koji dolaze plesati uz more. Sva događanja prate i zabave na brodovima, a za vrijeme festivala aktivan je i klub na otvorenom Barbarella’s u Pirovcu koji se nalazi na popisu 100 najboljih klubova na svijetu po časopisu DJ Mag.

Kafići i slastičarnice

Ponuda kafića i slastičarnica u Zadru se u zadnjih par godina sukladno s rastom turizma, poboljšala. Sve je manje lokalnih „birtija“ i loše uređenih slastičarnica koje poslužuju kolače krcate šećerom i sladilima, a sve više modernih, osviještenih kafića koji svojom ponudom privlače mlade.

Organske i bezglutenske slastice i ista takva kava samo su do prije nekoliko godina bili strani pojam u Zadru.

Mi smo pronašli nekoliko njih koji će vas oduševiti ponudom i kojima ćete se vraćati kada god posjetite Zadar.

Coffee&Cake i Coffee&Cake 2

Ulica Braće Vranjana 5-7/Ulica dr. Franje Tuđmana 2i

Coffee&Cake koji se otvorio 2016. se toliko svidio Zadranima i turistima da su već godinu dana kasnije vlasnici odlučili otvoriti još jedan.

Kada se prvi otvorio, on je Zadru donio nešto što definitivno do tada nije imao, moderni kafić u kojemu možete popiti vrhunsku kavu, pojesti bezglutenski kolač, a sve to u interijeru kojeg se nebi postidjele ni najveće metropole.

Prvi Coffee&Cake djeluje luksuznije od drugoga, s dizajnerskim stolcima i pročišćenim prostorom, dok je drugi više „načičkan“ i ima romantičniji štih.

Ako volite zdrave kolače i izbjegavate gluten, uživat ćete u oba moderna kafića koji su u Zadar donijeli nešto sasvim novo .

Cogito Coffee

Poljana Pape Aleksandra III 3

Mjesto s najboljom kavom u Zadru, naime ekipa iz Cogita ju sama prži i prodaje. Počeli su s jednim u Zagrebu, danas su tamo 3, nalaze se još u Dubrovniku, Zadru te uskoro otvaraju i u Philadelphiji.

Osim kave vrhunske kvalitete u Cogitu su odlučili da i ostatak ponude bude na istoj razini. Tako možete popiti i čaj koji se sezonski nabavlja ili jedan od craft koktela u kojem se nalaze samo domaći sokovi i kvalitetan alkohol.

Sve vam je jasno, ujutro na kavicu, a navečer na koktel, u Cogitu su se pobrinuli da vas vide dva puta dnevno.

Illy Bar

Sokolska ulica

Illy bar je mjesto na kojem ćete prema lokalcima popiti jednu od najboljih kava u Zadru.

Brend kave koji se poslužuje je kako i možete pogoditi prema nazivu lokala Illy, premium talijanska kava koja spada u sami vrh „komercijalnih“  kava.

Interijer je prosječan, imaju i terasu, ali ako se želite uklopiti među lokalce i uživati u super kavi, sigurni smo da vam neće smetati.

La Bodega

Široka ulica 1 – Kalelarga 1

Bar uređen u rustikalnom stilu koji djeluje i po španjolskom konceptu zalogajnice nalazi se u najpoznatijoj ulici u gradu – Kalelargi.

U La Bodegi su u ponudi pršut i sir iz različitih djelova Hrvatske te imate širok izbor od 250 domaćih hrvatskih vina.

Ujutro možete popiti kavu ili svježe cijeđeni voćni sok, a navečer popiti koktel i slušati glazbu uživajući u vibrantnoj atmosferi.

L’orchidee Pastry shop

Kazalisni prolaz 2

Mala slastičarnica s puno šarma ima samo par stolova, ali i mnogo detalja nudi ručno rađene kolače i torte na kojima je vidljivo da se pazi na svaki detalj.

Kolači toliko dobro izgledaju (provjerite sami na njihovom Instagramu ili Facebooku) da ćete jednostavno biti prisiljeni da ih fotografirate za Instagram, lajkovi su zagarantirani!

Art Kavana

Ulica Bartola Kašića 1

Kolači od sezonskih namirnica koje na zadarskoj tržnici svaki dan nabavlja glavna slastičarka Mirjana Pilipović, svojim okusom pričaju priču o Zadru. Tako imaju torte poput torte kraljice Jelene, torte Grgura Ninskog, kolače Zadarski bedemi…

Interijer je moderan i elegantan, prevladavaju roskasti tonovi, tako da nam se na prvu činilo kao idealno mjesto za kavu s prijateljicama i zabavno žensko druženje.

U ponudi imaju i bezglutenske kolače tako da i oni osjetljiviji mogu uživati u njihovim slasticama.

Klubovi, pubovi, barovi...

Noćni život u Zadru ljeti dosegne svoj vrhunac, tijekom zime je dosta klubova i kafića zatvoreno ili ima dosta kraće radno vrijeme.

Mi smo pronašli par klubova i barova za svačiji ukus:

The Garden Lounge

Liburnska obala 6

Garden se smjestio na obali te s njegove terase, za koju slobodno možemo reći da je jedna od najljepših u Zadru, imate pogled na grad i luku.

Preko dana služi kao mjesto za opuštanje, tako da se slobodno „izvalite“ na jednu od sofa i uživajte u pogledu.

Imaju odličnu ponudu Garden craft piva, a ako ste gladni možete naručiti nešto iz njihovog Art of Raw restorana. To je jedini restoran u Dalmaciji koji poslužuje sirova, veganska jela.

Garden se navečer pretvara u party oazu, DJ pušta glazbu i ispijaju se kokteli, a plesni podij oživi.

Q bar

Liburnska obala 6

U Q baru možete poslušati svašta, od hrvatskog trasha, tribute bendova pa sve do domaćih glazbenika poput Damira Urbana te svjetskih i domaćih DJ-eva.

Lokal je velik, a na kakvu ćete ekipu naletjeti ovisi o tome koji dan ste tamo i koji je party.

Pošto je ponuda raznolika i ima za svakoga nešto, u Q baru možete doći na trash party,techno party ili rock koncert, a mi preporučujemo da navečer samo svratite do Q bara i dopustite si da vas iznenade.

Factory bar

Ulica Ruđera Boškovića 4

Na zidovima se nalaze fotografije New Yorka, a i vidjlivo je da su im stari njujorški klubovi bili inspiracija za uređenje. U njihovom interijeru prevladavaju zidovi od opeke koji mu dodaju toplinu te stolovi i visoki barski stolci.

Factory je mjesto okupljanja lokalaca koji vole dobru glazbu i pop kulturu. Za pravo retro iskustvo pjesme se puštaju  s vinila na gramofonima.

Lounge&Bar Ledana

Perivoj kraljice Madijevke

Lounge bar, čija se terasa smjestila na prekrasnom Perivoju kraljice Madijevke je idealno mjesto za opustiti se ispod drveća s koktelom u ruci.

U Ledani se često održavaju koncerti i partiji na kojima nastupaju plesačice.

Pravo ljetno mjesto na kojem ćete se opustiti u popodnevnim satima, a navečer ludo zabaviti.

Posh bar

Obala kralja Tomislava 1

U baru Posh možete slušati domaću glazbu i domaće bendove, izvođače i tamburaške sastave.

U Posh uglavnom dolaze Zadrani u 20-ima željni lude zabave uz domaće hitove.

Ako volite domaću hrvatsku glazbu sigurni smo da ćete se dobro zabaviti.

Hype bar

Obala kneza Branimira 6

Hype kao i većina klubova i barova na obali, preko dana funkcionira kao kafić.  Otvoren 2018. godine, Hype je brzo postao popularan zbog svojeg modernog interijera i odličnih večernjih tuluma.

U klubu je zabranjen ulaz mlađima od 23, tako da ćete tamo vidjeti uglavnom ekipu u srednjim i kasnim 20-ima i 30-ima.

Pušta se trash, domaća glazba, r’n’b, house, gotovo sva muzika na koju se možete ludo rasplesati.

Yacthing bar

Obala kneza Domagoja 1

Jedan od najpopularnijih barova u Zadru u kojem uglavnom možete čut komercijalnu i domaću glazbu.

U Yachting baru nastupaju imena s hrvatske glazbene scene kao što su Giuliano, Hari Rončević, različitih klapa, koji uglavnom izvode dalmatinske pjesme.

Cool mjesta i muzeji:

Muzej iluzija

Poljana zemaljskog odbora 2

Ogledala, obrnuta soba, kaleidoskop, glava na pladnju te Vortex tunel koji je jedinstven u ovom dijelu Europe samo su neki od eksponenata koji će vas zapanjiti i natjerati da preispitate realnost.

U Muzeju iluzija istovremeno ćete se šokirati i ludo zabaviti, pobrinite se da imate mobitel uz sebe, jer nema šanse da ćete imati bolju fotografiju na Instagramu od vlastite glave na pladnju ili fotografije sebe kako uspješno pobjeđujete gravitaciju penjući se po zidu.

Imate 25% popusta s valjanom EYCA karticom koju možete izvaditi u HI hostelu u Zadru na adresi Obala kneza Trpimira 76.

Muzej antičkog stakla

Poljana Zemaljskog odbora 1

Možda vam se muzej antičkog stakla ne čini kao mjesto koje biste vi posjetili, ali mi vam preporučamo da mu pružite priliku da vas iznenadi, a uostalom i idealno je mjesto za skloniti se u popodnevne sate za vrijeme najvećih vrućina.

U muzeju možete pogledati antičku zbirku od oko 2000 staklenih predmeta koji su pronađeni u Zadru i okolici. Posebno zanimljiv dio je staklarska radionica gdje možete vidjeti kako se metodom ručnog puhanja izrađuju replike tog stakla.

Također možete sudjelovati u radionici izrade nakita od stakla metodom rada na plameniku i izrade suvenira metodom fuzije koju vodi mlada zadarska umjetnica Antonia Gospić.

Arsenal

Trg Tri bunara 1

Kulturni spomenik koji su u 16. stoljeću izgradili Mlečani kojima je on služio kao skladište oružja za vojnu flotu.

Danas Arsenal djeluje kao svojevrsni kulturni centar i „gradski trg u zatvorenom“, a u njemu se održavaju izložbe, koncerti, kazališne predstave te različita ostala društvena i kulturna događanja.

Ugostili su najveće velikane domaće scene poput Josipe Lisac, Arsena Dedića, Olivera Dragojevića i Radu Šerbedžiju te vladare današnjih top lista kao što su Massimo, Nina Badrić, Urban i TBF. Ako ste u Zadru obavezno provjerite program u Arsenalu, jer koliko ljudi može reći da je slušalo glazbenike ovog kalibra u bivšem skladištu, koje su zapravo izgradili Mlečani.

U Arsenalu se održavaju i privatni eventi poput vjenčanja, konferencija i domjenaka, tako da ako planirate vjenčanje obavezno dođite razgledati i ovu salu, vjerujemo da ćete vi biti ti iz ekipe o čijoj će se svadbi u „onom prekul skladištu“ pričati godinama.
Unutra se nalazi bar s dugačkim osvijetljenim šankom, tako da se u hladovinu Arsenala možete skloniti nakon razgledavanja Zadra tijekom ljetnih vrućina.

KADA POSJETITI ZADAR

Preporučujemo da Zadar posjetite ljeti kada je vrhunac sezone kako biste dobili maksimum od Zadra i prirode. Izvan sezone, dobre opciju su proljeće i rana jesen jer tada još uvijek ima sunca, a broj gostiju je znatno manji. Ove su godine visoke temperature zraka i mora trajale sve do početka listopada!

Tijekom cijele godine je izvrsna polazišna točka za posjet predivnim Plitvicama, do kojih vam automobilom treba nešto manje od 2 sata.

Tijekom ostatka godine neka vam Zadar bude baza za istraživanje Dalmacije i unutrašnjosti Hrvatske. Zbog svog odličnog položaja, „na sredini“ hrvatske obale, Zadar je odlična lokacija iz koje se brzo i lako stiže i do Splita na jugu i do Rijeke na sjeveru.

KAKO DOĆI, PRIJEVOZ I GDJE PARKIRATI

Zrakoplov

Zadar ima zračnu luku Zemunik (ZAD) na 8km udaljenosti od grada. U Zemunik, zračnoj luci koja je postala svjetski poznata jer je do 2010. godine preko piste prolazila lokalna cesta,  slijeći niskotarifni avioprijevoznici poput Ryanaira, Easyjeta, Vuelinga i Eurowingsa te Lufthansa, LOT-a i Croatia Airlines. Povezuju Zadar s brojnim europskim destinacijama, od Osla do Atene.

Auto

U Zadar možete lako doći autoputem Zagreb- Split A1. Do Zagreb ima 280 km za što vam treba nešto više od 2 sata, dok ste u Splitu za sat vremena.

Brod

Zadarska trajektna luka smještena je uz povijesnu jezgru grada, pa dok čekate ukrcaj možete malo istražiti gradske atrakcije.

Redovita brodska linija Ancona-Zadar-Ancona proetuje tijekom cijele godine, a prema otocima u zadarskom arhipelagu prometuju trajekti Jadrolinije.

Trajektom možete na otoke Ugljan (Pašman), Dugi Otok, Molat, Iž, Silbu, Olib, Rivanj, Sestrunj, Zverinac, Ist, Rava.

Autobus:

Redovite autobusi iz svih krajeva Hrvatske prometuju svakodnevno prema Zadru, a naš savjet jest da pazite da kupite kartu za autobus koji vozi preko autoceste kako biste došli što brže na destinaciju.

Gradski prijevoz:

Zadar je prometno povezan autobusima Liburnije, ima 12 linija na kojima prometuju 22 autobusa. Linije povezuju cijeli grad, kartu vam je najjednostavnije kupiti u busu (jedino se može platiti gotovinom) cijena joj je 10 kuna i ona vrijedi 50 minuta dok je povratna 16 kuna, a nju možete kupiti na kioscima Slobodne Dalmacije i Tiska.

Ako se ne želite koristiti javnim prijevozom, a također ne volite pješačenje na dulje trase, mi smo pronašli par alternativnih opcija.

Uber vozi i u Zadru te na cijelom zadarskom području.

Ako želite uštedjeti izvadite valjanu EYCA karticu u HI hostelu. S tom karticom ostvarujete 10% popusta u Rent a bike Borik na adresi Obala kneza Trpimira 9A, a imate 60 minuta besplatne vožnje Nextbike bicikla koje možete preuzeti na 4 lokacije u Zadru.

Parking u Zadru

Cijena parkinga u Zadru ovisi o tome dolazite li ljetnom periodu, koji traje od 1.5. do 30.9. ili u zimskom periodu koji traje od 1. listopada do 30. travnja.

Tako ćete u zimskom periodu platiti zonu 1 6 kuna po satu, zonu 2 4 kune, zonu 3 3 kune, zonu 4 2 kune. Dan u zoni 1 koštat će vas 48 kuna, u zoni 2 32 kune, u zoni 3 24 kune, a  u zoni 4 16 kuna.

U ljetnom periodu zbog količine turista cijene su više nego u zimskom, ali isto variraju ovisno o datumima.

Od 1.5. do 14.6. te od 1.9. do 30.9., što se smatra da je izvan sezone i najveće gužve, parking ćete u zoni 1 plaćati 6 kuna, u zoni 2 4 kune, u zoni 3 3 kune, u zoni 4 2 kune.

Dan u zoni 1 koštat će vas 84 kune, u zoni 2 56 kuna, u zoni 3 42 kune, a  u zoni 4 28 kuna.

Za vrijeme turističke sezone od 15.6. do 31.8. parking u zoni 1 će vas koštati 12 kuna, u drugoj zoni 10 kuna, u trećoj 3 kune, u četvrtoj zoni 4 kune.

Dan u zoni 1 platit ćete 168 kuna, u zoni 2 140 kuna, u zoni 3 42 kune, u zoni 4 28 kuna.

Parking se naplaćuje radnim danima i subotom od 8 do 22 sata, a besplatan je nedjeljom i praznicima, osim u razdoblju od 15.lipnja do 31. kolovoza.