Croatian Youth Hostel Association is a non-profit and non-governmental organisation founded back in 1953 in order to promote the hostelling mission in Croatia and encourage young people to explore and appreciate the rich natural and cultural heritage of our country.

01/ 48 29 294, 48 29 296
Savska 5, 10 000 Zagreb
booking@hicroatia.com
info@hicroatia.com

ZAGREB: Gdje jesti ispod 50 kuna

Gdje jeftino jesti u Zagrebu? U moru ponuda restorana, ponekad je teško odabrati. A ponekad nam se čini da je hrana po restoranima preskupa pa kad smo gladni „u hodu“, nerijetko uđemo u prvu pekaru i tamo se najedemo. No možete li pojesti nešto kuhano, imati dobar gablec za 20, 30 ili 50 kuna u Zagrebu, a da je to po mogućnosti fino? Naravno da da.

Oko velikih tvrtki diljem Zagreba postoje zalogajnice koje nude obroke između 20 i 40 kuna. Tako za 20-ak kuna možete pojesti pržene ribice, grah ili pak neko varivo. Piće plaćate posebno. Za koji 10-30 kuna više već uz grah i varivo možete dodati pohanac, ali i pojesti tjesteninu ili što god je tog dana na jelovniku. Zalogajnice obično u ponudi imaju 3-4 jela i svoju gastro ponudu nude uglavnom od 12 do 14 sati. Neki su otvoreni i dulje, ali najpopularnija jela nestanu do 12.30, jer zaposleni koji rade od 8 ogladne oko 12 i krenu na ručak.

Ima i bistroa i restorana koji radnim danima u vrijeme ručka nude gablece po pristupačnim cijenama, neki od njih vrše dostavu, no uglavnom to nije praksa.

Dakle, odgovor možete li u gradu pojesti nešto kuhano za manje od 50 kuna jest „da, ali uglavnom u vrijeme ručka.“ Iza vremena za tzv. gablec ili ono što Dalmatinci zovu marenda, za 50 kuna moći ćete pojesti uglavnom ćevape, jela iz woka ili pak juhu i salatu.

Centar grada:

Centar Cvjetni

Ako ste u centru Zagreba, u prolazu Centra Cvjetni možete jeftino jesti za malo novca. Fifty Fifty, MEX, Wokme, Pasta Fasta, Freshme!, Juhu, u Centru Cvjetnom nude juhe, tjestenine, wokove, meksičku hranu, variva s pohancima, ali i dnevnu ponudu klasičnih jela menza-style u Fifty Fityju.

Ribice i tri točkice, Teslina

Restoran Ribice i tri točkice u Teslinoj nude girice i srdele također za 30-ak kuna.

Marinada bar, Teslina 15

Relativno je novo mjesto i jedva ćete ga primijetiti u šetnji Teslinom ulicom. Prema cesti su izloženi tek s jednim vratima. U ponudi imaju nekoliko jela od ribe s povrćem. Tako možete kušati polpete od tune ili par vrsti riba, te srdele s povrćem. Cijena porcije se kreće od 35 do 45 kuna i jako je fino. Možete pojesti unutra za jednim stolom kojeg imaju ili pak uzeti hranu  za van.

Submarine burger, Frankopanska ul. 11

Burger bar Submarine jedan je od najpopularnijih i najomiljenijih među Zagrepčanima. Inicijalno otvoren na lokaciji u Frankopanskoj ulici, Submarine je otvorio još nekoliko lokala po gradu, no uvijek se rado vraćamo prvoj lokaciji u centru, tamo nasuprot kazališta Gavella (a u centru imaju još objekt i u Bogovićevoj ulici).

Originalni burger košta 40 kuna, dok su ostali skuplji za 10 ili 20 kuna.

Vrbik:

Zalogajnice oko velikih tvrtki obično nude par jela s dnevnog menija po cijenama od 20 do 35 kuna. Tako i na Vrbiku oko zgrade Hanza medije u Koranskoj ulici postoji nekoliko mjesta s ponudom dnevnih jela koji vam nećete nabiti minus na računu.

Zalogajnica Modena

Zalogajnica u Koturaškoj ulici nudi variva po 25 kuna, pohane tikvice s prilogom za 26, samoborski kotlet za 30 ili pak juneći sote s prilogom za 35 kuna.

Črnomerec:

Špajza, prilaz baruna Filipovića 2a

Špajza je najpopualrnija zalogajnica/bistro na području Črnomerca, otvorena već nekoliko godina tijekom cijele godine. U svojoj ponudi ima niz dnevnih jela, kao i jela po narudžbi,  a svaki dan se tamo oko 12 sati hvata stol za jelo. Posebice je velika gužva petkom kada na meniju imaju više jela s morskim plodovima, odrezak od tune ili pak fuže pa savjetujemo da dođete ranije. Osim što ćete lakše dobiti prazan stol, moći ćete i naručiti željeno jelo. Jer ovdje hrane ima dok se ne pojede pa je čest slučaj da već u 13.30 nemate određenih dnevnih jela u ponudi.

Nude i veći izbor kolača.

Štalica, Međimurska ul. 19,

Ulicu niže od Špajze, tamo do kafića i kluba Pločnik, smjestila se mini zalogajnica Štalica koja nudi svega nekoliko jela tijekom radnog dana. Ljeti imaju nešto više prostora zbog 4 vanjska stola, dok je zimi dosta teško uhvatiti mjesto: tek 5-6 stolova naguralo se u malen prostor, no sve to daje šarm ovom mjestu s dobrom domaćom hranom.

Trešnjevka:

Ćevapi Merak u Tratinskoj ulici 36 imaju tek jedan stol vani i nekoliko unutra, no uvijek su u gužvi. Dvije gospođe koje rade pite i ćevape izuzetno su zabavne, brze i stvaraju ukusna jela za malo novca.


Žar
, Badalićeva ul. 19, nudi dobra jela s roštilja. Pojedite ćevape, pljeskavicu s kajmakom ili pak uzmite samo mazalice i uživajte uz pivu.

Ovi objekti nalaze se u blizini Tehničkog muzeja Nikola Tesla pa vam je zgodno svratiti kad ste u kvartu.

Knežija:

Šta si jeo, Horvaćanska cesta 17

Smještena u ulici iza Baschiere, tamo nasuprot studentskog doma Stjepan Radić, zalogajnica „Šta si jeo“ vrlo je brzo postala popularna među okolnim zaposlenicima i susjedima. Juhu ćete tamo platiti 10 kuna, ćufte 27 kuna, fuže s tartufima 35, a varivo od piletine, graška i mrkve s noklicama 33 kune.

Kajzerica:

Mrvica, Podbrežje XI br.1

Nudi od juhe do mesa po cijenama od 15 do 45 kuna. Porcije su velike, hrana fina domaća pa ne čudi da u Mrvicu navraćaju ne samo zaposleni, nego oni koji ne stižu kuhati ili ne znaju kuhati. Kvartovske mlade mame vole tu doći na nešto na žlicu kad su umorne od brige za bebu i ne stižu još i skuhati nešto toplo.

Kvatrić:

Kod Šime, Martićeva ul. 3

Bistro Kod Šime nalazi se na Kvatriću, odmah pored tržnice i parka. Lokalci tu dolaze na fini gablec, posebice kada u ponudi imaju punjene paprike, pašticadu ili slična domaća jela.

 

Restoran Kvatrić, Maksimirska 9

Restoran Kvatrić nudi svakim danom određena jela po pristupačnim cijenama, a odlično je i što vrše dostave.

Juhe za 15-25 kuna, zapečene domaće štrukle za 30 kuna, pohani sir s pršutom za 35 ili pak rižotom s piletinom i povrćem za 45 kuna samo su neki od jela u ponudi.